8. Szent Mihály arkangyal hegyén - Garganoban



Megérkeztünk Garganoba, a Szent Angyal hegyre az "Égi Bazilikába", ahova Assisi Szent Ferenc 1216-ban szintén elzarándokolt.

A szent barlang  zarándokhely, az imádság és az Istennel való megbékélés helye.

Belegondoló: Valójában ez egy jel, vagy  meghívás?








A Gargano hegy, Monte Sant'Angelo (Szent Angyal hegy) a nyugat latin szentélyek leghíresebbike, amit Szent Mihály Arkangyalnak  szenteltek. A hegy legtetején helyezkedik el a Bazilika, amely régidőktől fogva a megbocsátás és az imádság helye.




Egy anonim író, 1000 évvel ezelőtt élt, írta: "A S. Michele szentély mindenhol ismert és felmagasztalt és nem a márvány ragyogása miatt, hanem azokért az értékes eseményekért, melyek itt történtek. Szerény formában, de gazdag erényekben, mivel saját maga Szent Mihály Arkangyal szállt alá, hogy felépítse és felszentelje azt. Az emberi törékenységre emlékezve, leszállt az égből, azért, hogy ebben a templomban az emberek részt vehessenek az isteni dolgokból."



L'ORIGINE DEL SANTUARIO

A szentély eredete az V sz. vége és a VI sz. eleje. Régi írások, források tesznek tanúságot,. Szent Mihály Arkangyal jelenéseiről írt könyv a négy jelenés emlékéhez kötődik, rendkívüli élénkséggel él tovább, azokról a csodálatos eseményekről tesz tanúságot, melyek itt történtek. Az első a hagyomány szerint 490-ben történt, úgy hívják, mint a bika epizódja. L'episodio del toro.



Egy nap egy gazdag ember Siponto-ból, legeltette a nyáját a Gargano hegyen. Hirtelen eltűnt a legszebb bika. A hosszú és fárasztó keresése után megtalálta a barlang bejáratánál térdelve. Haragjában a lázadó állat ellen kilőtt egy nyilat, ám az nem az állatot, hanem megmagyarázhatatlan módon a gazdag ember lábát sebezte meg. Az eseményektől felzaklatva elment a püspökhöz, aki 3 nap imádságot és böjtöt rendelt el. A 3. napon a püspöknek megjelent Szent Mihály Arkangyal és azt mondta neki: "Én vagyok 'Arcangelo Michele és mindig Isten jelenlétében élek. A barlangüreg számomra szent, az én választásom, én magam vagyok az őrzője... Ott ahol kitágul a szikla az emberek bűnei megbocsáthatók lesznek... Aki itt kér valamit, annak az imádsága meghallgattatik. Ezért menj be a barlangba és keresztény zarándokhellyé szenteld a barlangot."

Mivel azonban a hely megközelíthetetlen volt és pogány kultuszhely volt a püspök hosszasan habozott, hogy felszentelje a helyet, engedelmeskedjen az angyal szavának.


L'episodio della Vittoria A győzelem története


A hagyomány 492-re datálja, május 8-án volt a győzelem, amikor a Longobardok Szent Mihály közbenjárásának, segítségének köszönhetően győztek.

A hagyomány szerint Siponto városát az ellenséges csapatok körül kerítették, közel voltak a megadáshoz, amikor San Lorenzo püspök kapott 3 nap békét .Hittel fordult az ÉGI VEZÉRHEZ imádsággal és jóvátétellel (penitenza).  A harmadik nap végén a püspöknek megjelent Szent Mihály Arkangyal, Aki előre megmondta neki a biztos győzelmet. Ez az üzenet reménnyel töltötte el az ostromlottak szívét. A védők kivonultak a városból és  csatába kezdtek, amelyet, villámló fények, hangok, villámok kísérték rendkívüli intenzitással. A Sipontini-ak győzelme elsöprő volt.



L'episodio della Dedicazione A szentelés története

A harmadik jelenést így hívják: „episodio della Dedicazione". A hagyomány szerint  493-ban, a győzelem után a püspök elhatározta, hogy követi az ÉGI Hírnök kérését és felszenteli a barlangot Szent Michele-nak, ebben I Gelasius pápa is megerősítette (492-496), de ismét megjelent az angyal a püspöknek és hírdette, hogy Ő maga már felszentelte a Barlangot. Akkor Siponto püspöke másik 7 pugliai püspökkel együtt körmenetben a néppel és Sipontino papjaival közeledtek a szent hely felé.
A menet alatt egy csoda történt: néhány sas, kiterjesztett szárnyakkal megvédték a püspököket a nap sugaraitól. A barlanghoz érve találtak már ott egy kezdetleges oltárt emelve, amit bíborpalást fedett és egy kereszt volt rajta. És találtak a sziklában egy kisgyermek lábnyomot, egy természetfeletti jelet, amit Szent Mihály Arkangyal hagyott ott. A szent püspök mérhetetlen örömmel ajánlotta fel az első szentmisét ami szeptember 29-én volt. Nem emberi kéz szentelte fel a barlangot, ezért az évszázadok során az „Égi Bazilika" nevet kapta.


La quarta apparizione  negyedik jelenés


1656-ban egész Italiában, délen borzalmas pestisjárvány volt. Alfonso Puccinelli érsek, nem talált olyan emberi gátat, ami véget tudott volna vetni az előrehaladott járványnak. Arcangelo Michele-hoz fordult böjttel és imádsággal.  A pásztor  azt gondolta, hogy  kierőszakolja az isteni akarattól és Szent Mihály Arkangyal szobrának kezeiben hagyott egy írásbeli könyörgést, amit az egész város nevében írt.  És íme szeptember 22-én hajnalra virradóra, miközben imádkozott a püspöki palota egyik szobájában, földrengést érzett és Szent Michele ragyogó fényességben jelent meg és elrendelte, hogy szenteljék meg a barlangjának köveit, bevésve a keresztet és M. A. betűket, (mint Mihály  Arkangyal). Bárki, aki áhítattal tartotta magánál ezeket a köveket immunissá vált a pestissel szemben. A püspök úgy tett és a város nemsokára  megszabadult a pestistől, az Arkangyal ígérete szerint, mindazok, akik ezekből a bizonyos kövekből ígényeltek, bárhol találhattak.


Zarándokok az Égi Bazilikában


A szent Barlangot évszázadok óta választják a zarándokok célként, az imádság és főleg az ISTENnel való kiengesztelődés helye. A jelenések jelek, hogy az ember meghajoljon az Isten Felsége előtt. 15. évszázadtól az egész világról jöttek  a keresztények a szentélyhez:, "casa di Dio e porta del cielo", azaz Isten háza és az ég kapuja. Azért, hogy újra megtalálják a békét és a megbocsátást az Atya szerető karjaiban és tiszteljék Szent Mihály arkangyalt, az égi hadsereg fejedelmét, azért, hogy hirdessék, mint Ő:

Ki olyan, mint az ISTEN."

A zarándokok között számos pápát találunk: I Gelasius, S. Leo IX, Urban II, Sándor III, Gergely X, S. Celestin V, János XXIII kardinalisként, János Pál II).

Néhány szent (pl.  Francesco d'Assisi, Szent Ferenc, Svájci Brigitta  Bona di Pisa, Isten tisztelt szolgája Padre Pio da Pietrelcina es még sokan mások ), de főleg zarándokok ezrei.


LA CELESTE BASILIC Az Égi Bazilika

Belépve a román stílusó ajtón az Égi Bazilikában találjuk magunkat, Szent Mihály Arkangyal által választott helyen.

A fény árnyék játéka látható a keskeny ösvények (ez valami szakszó lehet anfratto) és az urna (urna alakú váza) között, amin Szent Mihály Arkangyal szobra áll.


Arcangelo harcol, hogy legyőzze a mi gyengeségeinet, hogy újra az jó úton tudjunk járni és erősen bánjuk meg a bűneinket.



A Bazilika két részre osztott,: az egyik, amikor belép valaki a falazott részbe, amit Anjou hajónak hívnak és elindul, a másik rész a természetes része a mészkő szikla természetes nyílása.


Éppen, hogy belépünk, jobb oldalon találunk egy kis oltárt, ami Szent Ferenc tiszteletére em Assseltetett, a szentélyben ez egy emlék az ő látogatásáról, amit 1216-ban tett.


Azért érkezett a hegyre, hogy elnyerje az angyali megbocsátást, de nem érezte méltónak magát, hogy belépjen a barlangba, ezért megállt a bejáratnál, imádkozott, megcsókolta a földet és egy kőbe bevéste a „T" betűt, ami a megváltás szimbóluma. A T -tau, a bibliai nyelvezetben a megváltás jele. Innen tudjuk, hogy Szent Ferenc milyen nagy jelentőséget tulajdonított a hely különös méltóságának. A Szent Ferenc oltártól néhány lépésre, a látogató előtt egy egyedi kép tárul ki, a barlangüreg, a sziklás, szabálytalan alakú.



Az évszázadok során zarándokok milliói találták itt meg a megbocsátást és a békét. Itt a hívő, úgy érzi magát, mint a tékozló fiú, aki hazatért az Atya házába, akit Szent Mihály Arkangyal vezetett. Nem emberi kéz szentelte fel, ezt bizonyítja, hogy az évszázadok során, a történelem változásaiban, a stílusok változatossága harmóniát alkot, ami Isten dicsőségét hírdeti, ha a művészetet párhuzamba állítjuk Szent Mihály nevével „ Ki olyan, mint Isten."



MUSEO DEVOZIONALE Tiszteleti múzeum



II. János Pál pápától










1989. novemberében nyílt meg, célja, hogy összegyűjtse és a nézőközönség elé bocsássa, azokat a tárgyakat, melyek Szent Mihály Arkangyal tiszteletét mutatják, tanúsítják. Nagy részben olyan tárgyakról van szó, melyeket felajánlottak a zarándokok az évszázadok során, hálaképpen a kapott kegyelmekért.  A tárgyakat a folyosóra és 4 terembe tették ki. A jobb oldali folyosón találhatóak az archeológiai leletek, a Krisztus előtti korból a VI-IV. századi.
A bal oldalon találhatók a fogadalomból adományozott tárgyak, festmények formájában, melyek Szent Mihály Arkangyal közbenjárására kapott kegyelmeket és csodákat ábrázolják.




LE CRIPTE A kripták


A szentély antik konstrukciójának a legszuggesztívabb része a kripták.  A kripták kb. 60 m. hosszan egészen a Bazilika padlójáig  érnek.


Az első része a kriptáknak oszlopos galéria, 8 derékszögű áthidalással tagolt, ebben a lenyűgöző környezetben különböző szobrok vannak kiállítva, a szentély ásatásakor kerültek elő, a volt Szent Péter templomból és a benedek rendi apátság a pulsanói S. Maria romjaiból. Minden kiállított lelet a VII-VIII sz-tól a XV-ig. A támaszfalban a barlang nyílásán áthaladva a longobárd kornak egy másfajta környezetében találjuk magunkat, (nyilvánvaló nyomai vannak a longobárdok előtti kornak) két tágas hajóra osztva, a központi sortól a 3 boltívtől minden hatodik tagolt és határolt északról délre, ami ugyanúgy masszív oszlopokkal tartott.

A hajókhoz lépcsők vezetnek a jobb oldali kanyargós, a bal oldali egyenes vonalú, a munkálatok során tönkrement. A két lépcsősor egy földszinti térben fejeződtek be, keletről abszid határolja egy olyan oltárral, ami terméskő tömbből van, számos felirat nyoma van rajta.


Az oltár bal oldalán - ami kőlappal védett - megtaláltak egy freskót, amit Egyház Védőjének neveznek, és a X. századra tehető. A freskók maradványaiból és számos feliratból érthetjük meg a szentély jelentőségét különösen a longobárdok számára. A mostani tagolása az 1270-75-ős évekre tehető, amikor az Anjou-k új konstrukciókkal alakították ki, a szentélynek olyan formát adtak, ami az aktuális helyzetnek megfelel, megszentelve az előzőleg meglévő művet, melyet Szent Mihály tiszteletére emeltek.



Forrás: http://elizeus.kozosseg.com


1 megjegyzés:

  1. Csodálatos dolgokat láthatunk itt.

    Szent Mihály arkangyal!
    Oltalmazz meg minket a gonosz kísértéseitől, csábításaitól és támadásaitól.
    Kérésünkre és őrangyalaink kérésére
    taszítsd le a gonoszság szellemeit a kárhozat helyére.
    Ámen.

    VálaszTörlés